Spelregels

De wedstrijdvorm

Er nemen 16 teams deel. We spelen “triples” waarbij elk team bestaat uit 3 spelers die elk met 2 ballen spelen. Een poulesysteem regisseert het verloop van de wedstrijddag. We hanteren een zachte tijdslimiet van 30 minuten per spel maar verzekeren dat je voldoende tijd hebt om een “arriver a bataille” te bereiken. We hanteren “local rules” waarbij we, met uitzondering van de kwart-, halve en finale tot 10 punten spelen in plaats van 13. Het team dat eerst het nodige aantal punten bereikt, wint de match. Tijdens de wedstrijden zelf zal per petanquebaan een scheidsrechter het spel in goede banen leiden en de klok in de gaten houden.

De spelregels

In ‘t kort

  • Doel: Het is de bedoeling om de metalen ballen onderhands zo dicht mogelijk bij een klein balletje te krijgen.
  • De cirkel! Beide teams gooien hun ballen vanuit een cirkel.
  • Gooien? Onderhands gelijk nen echte. (Of ook niet!)
  • Ballen? 2pp. Voor het toernooi Boules d’Anvers wordt in teams van 3 spelers gespeeld. Als er met drie spelers per team wordt gespeeld, heeft elke speler twee boules.
  • Wie begint? Het team dat de partij mag beginnen, wordt bepaald door het opgooien (“kop of munt”.) Wie wint, begint en werpt het kleine balletje (de “but” of “cochonet”) en vervolgens de eerste boule. De startafstand tot het cochonetje mag variëren van 6 tot 10 meter.
  • Dichter is beter! Vervolgens mag de tegenpartij proberen een boule dichter bij het but te plaatsen (pointer), de boule van het andere team te verplaatsen (tirer of schieten) of het but te verplaatsen, om zo zelf dichter dan de tegenstander bij het but te komen liggen.
  • Niet om de beurt. Er wordt niet om beurten gespeeld. Wiens ballen het verst van de but liggen, werpt als eerste zijn volgende bal. Het team dat het dichtst bij de but ligt, speelt pas weer als de tegenstander beter ligt of geen boules meer heeft.
  • Punten? Voor elke boule die een team dichterbij heeft geplaatst dan de tegenpartij krijgt het één punt.
  • Mène ronde: Alle ballen gegooid? Dan is de werpronde (of “mène”) voorbij. Ballen verzamelen en het team dat de ronde won, smijt nu de but uit.
  • Einde: Het spel eindigt zodra een team 10 (of 13 punten tijdens finales) heeft behaald of de tijdslimiet bereikt is.

En in’t lang

Wil je jezelf verdiepen in de uitgebreide officiële regels? Dat kan! Je vindt ze via deze link (in het Engels.)

Sowieso

wordt elke mène begeleid door een scheidsrechter met een grondige, praktische kennis van het spel.